Leoncio a sajátjait se kíméli

rabszolgasors.jpgA rabszolgatörvény néven elhíresült túlóra-szabályozás mellett azért volt még pár apróság, amely Isaurának, de még Spartacusnak is érdekes lehetne… Igen, a közigazgatási bíróságok felállítása is, amelyeknek köszönhetően esélyeid egy állami hivatallal – mondjuk az adóhatósággal – szembeni perben vetekszik a nullával. De most nem erre gondolok, hanem az állam saját rabszolgáira…

Közismertebb néven ők a kormányhivatalnokok. Hogy a jogállásukat szabályozó törvényt, mely előírja, hogy

63.§ [A jóhiszeműség és a tisztesség elve] (1) A kormánytisztviselő és a munkáltatói jogkör gyakorlója (a továbbiakban: felek) a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kötelesek eljárni és kölcsönösen együttműködni, továbbá nem tanúsíthatnak olyan magatartást, ami a másik fél jogát, jogos érdekét sérti.

a főnökeik úgy értelmezik: kormány(és persze: párt)hűség mindenek felett – az egy dolog! Hogy ez az elvárt hűség nem feltétlenül jelentkezik a bérpapíron… – hát így jártak! Miért nem választottak szimpatikusabb főnököt. Oké, kicsit szépítette a helyzetet a biztos meló, elvileg pontos kifizetéssel, cafeteriával – ja nem, azzal már ők sem dicsekedhetnek. Még egy pech… 

Hogy hány ember repült az év végén – és milyen embertelen módon – az állásából, azt most szintén figyelmen kívül hagyhatjuk (novelláskötet lehetne belőle), tavalyi adat, nézzünk előre és nézzük a jó oldalát: a kirúgottak béréből 30%-os béremeléssel fenyegették meg azokat, akik az úr kegyeiből maradhattak! Valami azt súgja, a vezetőkön kívül azért nem az emelésből repkednek majd nyáron a világ felett… De hogy ebből mi valósult meg, arra majd február 5-én, az első utalások után visszatérünk… Még megsaccolni is nehéz, mert a közalkalmazotti bértáblának is alapja a minimálbér, amelyet – hogy segítsék a 2019-es év megtervezését – már 2018. december 30-án délben közzétettek! No comment – ahogy a művelt angol mondaná… Egy biztos: a januári fizetésnél eddig minden közalkalmazott ismerősöm káromkodott, 30-40 ezer forintokat hiányolva a pénzükből, igaz, az még tavalyi év munkájának gyümölcse, és bár ők is (rab)szolgák, de ők nem a kormányt, hanem a közt szolgálják. A kormánytisztviselők aktuális bérkifizetéséről sajnos még nincs információm (se illúzióm)! 

A létüket szabályozó törvénymódosításról azonban van! Többek között az, hogy hosszabb volt a különböző érintett szakszervetek véleményezése, mint maga a november végén benyújtott törvénytervezet munkaügyi fejezete – ehhez képest decemberben az is simán átment a Parlamenten, és – ebben sem volt karácsonyi meglepetés – megkapta az államfői dedikálást. Igaz, ez nem került be úgy a köztudatba, mint a “rabszolgatörvény”, pedig ez is tízezrek életét érinti…

A puding próbája az evés – tudtuk meg időközben a Legfőbb Főnöktől, így legyünk türelmesek a bérek végső alakulását illetően. Annyi azonban már most biztos, hogy ha fussa is majd ebédre a megemelt fizetésből, azt kötelezően munkaidőn kívül kell eltöltsék. A Munka Törvénykönyve eddig is szabályozta a kötelező ebédidőt (hat órán túli munkánál 20 perc, utána 3 óránként további 25 perc, naponta legfeljebb 60 perc), de a kormányzati tisztviselőknek kicsit azért próbáltak kedveskedni: nekik az első hat órára 30 perc pihenő jár, majd 3 óránként még 20 perc. De ami a lényeg: ők – eddig – ezt a munkaidő terhére tölthették el. Tehát dolgoztak 8-tól 4-ig, és megkapták a pénzüket. Mostantól – hála a rabszolgatörvénnyel egy szuszra elfogadott új törvénynek – ez megszűnik: alsó hangon fél 5-ig kell maradjanak a munkahelyen, természetesen ugyanannyi pénzért. Ez heti két és fél órát, havi 13 órát, éves szinten 125 órával, azaz közel 16 napnyi munkaidővel dolgoznak többet, ugyanazért a pénzért… És természetesen: attól, hogy ez nem számít bele a munkaidőbe, attól még ugyanúgy rendelkezésre kell álljon alatta a főnökének, miközben 5 nappal megkurkították az alapszabadságukat! Mivel a pótszabadságot is megnyirbálták – gondolom: szigorúan a Családok éve jegyében – így van, akinek ez akár évi 12 nap mínuszt jelent, a kötelező ebédidőn túl… és még örülhet, mert neki legalább megmaradt a széke!

A hülyének is megéri, nem? 


 
Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

8 Responses to Leoncio a sajátjait se kíméli

 1. Én 10-től 18:30-ig dolgozom, napi 1 óra szünet van.

   
 2. Én 10-től 18:30-ig dolgozom, napi 1 óra szünet van.

   
 3. MammyPress Média szerint:

  @maxval balcán bircaman: Az a “legtöbb, mi adható” – ahogy a reklám mondaná… Csakhogy ezt mostantól nem számítják bele a munkaidődbe!
  Az évi 250 óra pluszmunka, és alsó hangon -5 nap szabi… (de valami azt súgja, neked se csak 5 nap!)

   
 4. @MammyPress Média:

  Az ebédidő sose számít bele.

   
 5. @MammyPress Média:

  Az ebédidő sose számít bele.

   
 6. @MammyPress Média:

  A túlóra csak egyes szektorokban jellemző, a nagy tübbséget nem érinti.

   
 7. @MammyPress Média:

  A túlóra csak egyes szektorokban jellemző, a nagy tübbséget nem érinti.

   
 8. MammyPress Média szerint:

  @maxval balcán bircaman:

  Már csak akkor, ha ebédidőben berángatnak:

  121. § [A munkaközi szünet és a pihenőidő]

  (1) Ha a napi munkaidő a hat órát meghaladja, a kormánytisztviselő részére a munkaidőn túl – a munkavégzés megszakításával – napi harminc perc, valamint minden további három óra munkavégzés után a kormánytisztviselő részére legalább húsz perc munkaközi szünetet kell egybefüggően biztosítani.

  (2) A kormánytisztviselőnek a munkaközi szünetet úgy kell igénybe vennie, hogy – szükség szerint a munkaközi szünet megszakításával is – vezetője rendelkezésére tudjon állni. A vezető rendelkezése miatt megszakított munkaközi szünet munkaidőnek minősül, amire a megszakítás idejével megegyező mértékű munkaközi szünetet kell biztosítani a megszakításra okot adó körülmény megszűnését követően azonnal.

  (3) Az (1) bekezdés alkalmazásakor a beosztás szerinti napi munkaidőbe a rendkívüli munkavégzésre fordított idő tartamát be kell számítani.

  és

  278. § [A munkavállalókra vonatkozó eltérő szabályok]

  (1) A kormányzati igazgatási szervnél foglalkoztatott munkavállalók munkaviszonyára az Mt.-t az e törvényben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

  Vagyis mostantól le kell dolgozni az ebédidőt (pardon: munkaközi szünetet).

   

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük