Körömvirág

Calendula officinalis – Kerti körömvirág

Calendula officinalis

Calendula officinalis

Vagy ahogy néhány tájegységen nevezik: kenyérbélvirág, sárga virág…

Ez a fészkesvirágzatúak rendjébe tartozó, egynyári növény nem véletlenül évszázadok óta sokunk kedvence… Kerek, élénk sárga virágaival a kertben, erkélyen pont olyan, mintha a Nap tükröződne

Jó arasznyi levelei lapát alakúak, aranysárga vagy esetleg narancsos színbe hajló virágzatai az ágvégeken gyönyörködtetik a szemünket. Sok a telt virágú változat, ezek gyógyhatása azonos az eredetivel. Május végétől a tél kezdetéig nyílik.

Mára már nem tudni pontosan, hol is lehetett az őshazája, hiszen az ókorban széthurcolták az egész világon. Manapság mindenhol megtalálható.

Elsősorban a sötétebb színű változatok virágzatait, illetve külön a nyelves virágokat gyűjtjük, lehetőleg napos időben, a reggeli órákban.

A virág és a hajtás egyaránt szerepel a hazánkban szabadon forgalmazható drogok listáján. Teaként vagy még inkább alkoholos (1:5, 90%-os alkoholban) illetve (oliva) olajos kivonatát alkalmazzuk gyógyító célokra, de kenőcs formájában is használatos. A különböző készítményeket érdemesebb friss virágokból készíteni, de ha nem megoldható, akkor a szárított is megteszi.

Szent Hildegárd szerint a körömvirág “hideg és nedves … és jó a mérgek ellen”. Leírja, hogy akinek mérget adtak be, az vízben főzött körömvirágból készítsen pakolást a gyomrára, így a méreg kiválik, és ha ezután körömvirággal melegített bort iszik, akkor az segít a méregnek “az orrán keresztül, vagy a tajtékkal kihányva” elhagyni a testét. Ótvar ellen a körömvirág nedvét kell zsemleliszttel és rozsliszttel összekeverni, egy sapkával vagy kendővel a fejre rögzíteni, kilenc napig meg-megújítva a masszát, és a pakolások cserélésekor körömvirág­-hamuból készült lúggal kell mosni a fejet, és így az ótvar el fog tűnni. Állatok gyógyításában is hasznát lehet venni a körömvirágnak: “ha a marhák vagy a bárányok valami rosszat ettek, hogy hirtelen felfúvódtak tőle, vagyis felpuffadt a hasuk, akkor törjünk össze körömvirágot, nyomjuk ki a nedvét, és valamennyi vízzel öntsük a pofájukban, hogy lenyeljék és meggyógyulnak. Ha azonban egy marha vagy egy bárány köhög, önts az orrába víz nélkül körömvirágnedvet, és akkor nyomban kihányja a káros nedveket, és jobban lesz.”

Hieronymus Bock szerint “A körömvirág meleg és száraz természetű, ritkán használják az orvoslásban. Egyes asszonyok babonaságokat űznek vele. Inkább külsőleg hasznos, mint a testben. Fuchsius Tragussal ért egyet a minőség tekintetében. Ezt mondja Matthiolus is, de hozzáteszi, hogy megnyitó, eloszlató, kihúzó és lágyító ereje van. Dodonaeus azt mondja, a virágok a második fokig melegek, főképpen szárítva. De a levelek sokkal forróbbak, meglehetősen csípősek és égetők. Az orvoslásban a leveleket és a virágokat használják. Desztillált vizet és konzervát készítenek belőle, ami jó mérgek ellen, erősíti a szívet, és hasznos pestises lázban szenvedőknek. A víz… hasznos forró és vörös szemekre. Élesíti a látást, fejfájásban is hasznos, kendővel a homlokra és a halántékra kötve.

A körömvirág vize bevált szer forró vörös szemekre, reggelente és esténként belecseppentve, vagy len kendőcskét benedvesítve és rátéve. A virágok pora … a fájó fogra téve csillapítja a sajgást. A virág és a fű megszárítva, meggyújtva és alul füstölve hatalmasan segíti a magzatburok kijutását, ez bevált dolog. A virágok pora édesköménymagok nedvével keverve, borral és egy kevés olajjal, főzve, míg sűrű lesz, majd kevés viaszt téve hozzá és ezzel kenve jót tesz a lépnek vagy a hideg gyomornak. A nedve serkenti az asszonyi vérzést, a megevett levelek hasonlóképp. A nedv jó szer fogfájásra, ha a szájban tartják.”

Hatóanyagok: Triterpenoidokat és triterpén alkoholokat, karotinoidokat, flavonoidokat, keserűanyagokat, nyálkát és szterolokat tartalmaz.

Gyógyhatások: A monográfiák a bőr és a nyálkahártyák gyulladásaira, a sebgyógyulás gyorsítására ajánlják. Hámosító, antibiotikus, baktérium- és vírusölő hatású. Jelentős gyulladáscsökkentő hatását nem csak helyileg, hanem a véráramon keresztül is kifejti hatását. E vitamint is tartalmaz, enyhén görcsoldó hatással is bír.

Napjainkban reneszánszát éli a körömvirágból készült kenőcs, ami gyulladt sebek, kelések, felfekvések, fekélyek, zúzódások, operációs sebek gyógyítására, valamint csonttörések, repedések, ficamok utókezelésére is használatos. Ajánlják fogfájásra, borogatásként bőrbetegségek, gombásodás ellen is. Visszeres és aranyeres panaszok legjobb ellenszere. Belsőleg immunstimuláns és sejtvédő hatása miatt gyomorfekély, fertőzések iránti fogékonyság, kiegészítő terápiaként rákos daganatok kezelésére, valamint emésztőszervi és altesti görcsök enyhítésére használható. Serkenti az epehólyag és a máj működését is. Magolaja koleszterincsökkentő hatású.

Adagolás: 1-2 teáskanálnyi drogot 1/4 l forró vízzel leöntünk, majd 10 perc után leszűrjük. Napi adagja 2-3 csészényi.

Külsőleges használat esetén a tinktúrát 3-5-szörösére kell felhígítani.

Mellékhatások, ellenjavallatok nem ismertek.

Külső használatra nagyon jól bevált a nagyanyáink által még rendszeresen használt Körömvirág-kenőcs: Végy egy marék körömvirágot, tedd egy adag (sertés)zsírba és süssed meg. Szűrd le, tedd tégelybe. Kenheted mindenféle sebre, égési és egyéb sérülésekre, hámsérülésre, aranyérre. Gombás, ekcémás tünetekre, hegekre, pattanásokra.

A sertészsír nem véletlen választás: a leginkább bőrbarát anyag, amely nagyon jól segíti felszívódni a körömvirág hatóanyagait (is).

Gyomor- és nyombélfekély kezelésére való teák alkotórészeként hámosító és gyulladáscsökkentő hatása együttesen érvényesül. Ugyanezen hatásai alapján eredményesen alkalmazható méhszájseb, méhnyakrák esetén, ülőfürdőként.

A Körömvirágot használták azonban a méregdrága sáfrány helyettesítésére is. Olajos kivonatát salátára is szoktam locsolni – szép, finom, egészséges… és segít megelőzni a bajt.

Festékanyagának köszönhetően színezték vele a vajat, a tyúkot, a tésztát – vagyis remek (és természetes) ételfestékként is funkcionál.

Különösen bőrbarát tulajdonságainak, valamint E-vitamin tartalmának köszönhetően a kozmetikai ipar is előszeretettel használja alapanyagként.

Calendula officinalis

Calendula officinalis Sturm13064