Volt egy pillanat…

orbantree.jpgIgen, egy pillanatra elhittem, hogy létezik Magyarországon valami Ellenzékféle! Egy pillanatra feledni tudtam, mit az elmúlt nyolc évben tettek, vagy amit tenniük kellett volna… Egy pillanatra megfeledkeztem arról, hogy vagy ENNYIRE alkalmatlanok, mint azt a választások idején demonstrálták, vagy ennyire agyafúrt számítók, és fütyülve az ország érdekére: egyik sem vállalja, hogy egy választási győzelem után végleg belebukjanak a helyreállításba! Nem mintha a kormány hagyott volna nekik esélyt a győzelemre – de az egy másik történet…

Egy pillanatra hinni tudtam abban, hogy lehet változás! És ez egy fontos pillanat volt, mert megmutatta ország-világ előtt (na jó, de legalább az internetről tájékozódóknak), hogy a király meztelen: igen, itt lehet képviselőt ütni a biztonsági őrnek, a köztévé lehet egy ember magántulajdona, amit közpénzből működtet, magánsereggel védhet. Úgy, hogy oda a rendőr se mehet be. Megmutatta, hogyan zajlik a törvénykezés (ha én egyszer azt mondom, akkor az lesz és kész), hogy vannak, akik minden törvény felett állnak és bármit megtehetnek, mindenki más csak azt, amit ők megengednek… Hogy mindenre lehet a válasz egy cinikus képenröhögés – csak mert megtehetik! És még örülhetünk, ha csak röhögnek…

Jó, hogy ezt megmutatták! Jó, hogy aki élőben követte az eseményeket, vagy aki visszanézi a felvételeket, az láthatta mindezt – csakhogy ezek többsége ezt eddig is tudta, legfeljebb megerősítést nyert bennük. Vagy legfeljebb azt mutatta meg számukra, mennyire minden képzeletet felülmúlóan nagy a baj…

És most?

Most kijöttek azok, akik bementek az MTVA székházba, elcsitították a tömeget… Ma már nem lesz különösebb tüntetés, mindenki készülődhet tovább a karácsonyra – ha van még miből és még van kinek!

Hogy mi változott? Semmi!

Egy pillanatnyi reménysugár, ami – karácsonykor miért ne hihetnénk a csodákban – azt sugallta: lehet változás! Van remény! Hiszen lám: összefogtak a pártok, együtt teszik a dolgukat!

Tényleg csodás – és sajnos tényleg csodaszámba menő! Eddig hiába mondtam, hogy valóban összefogni kell, de ez nem azt jelenti, hogy ugyanaz kell legyen az értékrend, nem azt jelenti, hogy mostantól kézakézben sétálgasson a DK és a Jobbik aktivistája – hanem hogy egy közös cél érdekében kéne dolgozni: az országban a működőképesség és a demokrácia helyreállításáért. Pusztán azért, mert másképp nincs létjogosultságuk: a diktatúrának nincs szüksége ellenzékre, pártokra – legfeljebb biodíszlet gyanánt!

Volt egy pillanat… Az emberek ezrei az utcán, az advent és a mínuszok ellenére – miközben az összes ellenzéki párt együtt tesz valamit, ami akár működhet is! Jó volt egy pillanatra eljátszani a gondolattal, hogy történhetnek itt most Nagy Dolgok, amitől helyreáll a rend…

Csak békésen, erőszakmentesen…! – hangoztatták a képviselők. Igen, jó lenne így, én is ezt vallom, gyűlölöm az erőszakot! De sajnos ez arra is kevés volt, hogy újabb ráncokat varázsoljon A Homlokra! Amíg az emberek az utcán tüntettek, a képviselők pedig a TV székházában, amíg a biztonság őrei országgyűlési képviselőt vertek és mentőt tartóztattak fel, addig a Vezér hol a Vidi meccsén szurkolt a győzelemért, hol afrikai emberek gondjait vette Bécsben a nyakába…

Tényleg van még gondolkodásra képes ember, aki elhiszi, hogy békésen, törvényes, demokratikus eszközökkel lehet itt változtatni valamit? Békésen, miközben (bocsánat, de) szarnak a fejére? Törvényesen, azokkal szembe, akik a törvény felett állnak? Demokratikusan, egy diktatúrában, ahol csak az történhet, amit a Vezér jóváhagy?

Volt egy pillanat… igen…

Elmúlt!

 

 

12 thoughts on “Volt egy pillanat…

 1. @maxval balcán bircaman: Természetesen mindkét érték – mily meglepő: fordított arányosan – sántít kicsit… Voltak kint többen is, és volt, hogy százezres nézettség volt egyszerre az élővideók nyomán (nem statisztika – figyeltem!), akik zöme talán bevethető lett volna – ha van mire… És a “milliók” is hibádzanak, ha épp nincs nálad ígéret, meg szép szó, vagy legalább egy kis technikai segítség…

  Forradalom… Nekem forr a dalom, ez tény! Hogy itt mit kéne tenni?!? Azt a Jóisten se tudja… Nincs jó válasz – már a kérdés is szar!
  Csúnya vége lesz itt a már most is csúnya dolgoknak! És nem látom, a következő fejezet mitől lesz majd szebb?!?

  Pár éve írtam egy dalszöveget, paródiának indult… A hollywoodi szuperhősöket gúnyolta – vagy azokat az embereket, akik elfelejtik, hogy ők csak a forgatókönyv által léteznek, a valóságban nem jönnek megoldani a problémákat. Nem régóta játssza a banda – de a paródia nem jön át, mindenki azt hiszi: ez a máról szól… Tudom: szar a szöveg… Még jó, hogy csak az, és a világ rendben van!

  Kevés itt a fény,
  Sötét minden lény
  Menekül ki merre lát
  Menti mind az irháját

  Beborult az ég
  Elborult elmék
  Szörnyű idő közeleg
  Rettegnek az emberek

  Refrén:
  Hol vannak már a szuperhősök
  Kik megmentik a világot?
  Véget vetnek a gaztettnek
  És legyőzik a Galádot
  „Halivudi” tündérmesék
  Átvertétek fejemet
  Megmenteni sosem fog más
  Így Szupermen én leszek!

  Pokoli érzetek…
  Milliók éheznek
  Sugárzó közterek,
  Unalmas közhelyek

  Diktátor elnökök,
  Gyilkoló haderők
  Nukleáris csapások
  Pusztítják el a világot

  Refrén 2:
  Hol vannak, akik önzetlenül
  Szembeszállnak a gonosszal?
  Elkergetik a sötétséget
  S győznek egy utcahosszal
  “Halivudi” tündérmesék
  Átvertétek fejemet
  Megmenteni sosem fog más
  Így Szupermen én leszek!

   
 2. @maxval balcán bircaman: Az hónapokon át szervezett akció volt… És nem vagyok benne biztos, hogy a kormány megdöntése volt a cél! Sokkal inkább a lejáratása, a megsemmisítése, de nem csak az akkori kormánynak, hanem a demokrácia eszköztárának is! Sikerrel…

  Jelzem: akkor egy kiragadott mondatért vonultak sokkal többen utcára! Ma bármi történhet – legfeljebb párszáz ember megy ki, zömiben a balhéért! (Nem az elmúlt öt napról, hanem az elmúlt 12 évről beszélek!) Tehát tényleg jó munkát végeztek!

  A “netadós tüntetés” pedig nem ellenpélda – azt hagyta (és hátulról segítette!) a hatalom, mert ezzel tudták megmutatni, hogy márpedig itt demokrácia van! De már másnapra kész volt a netes ügyvitel rendszere, Tomika netlovag lett… szóval – ki volt az találva, rendesen!

   
 3. @maxval balcán bircaman: Én nem nagyon látom az elégedettséget… És viszonylag kevés, akiknek jobb – pláne, akiknek a kormány intézkedéseitől jobb – az életük.

  Na jó, a szakmunkások tényleg nem panaszkodhatnak: nekik van meló, és kérhetnek bármennyit – de ez… elsősorban annak köszönhető, hogy nincs megfelelő szakképzés, és aki tehette, kiment külföldre! Így a “feldobok egy bélást és vízszerelőre esik” országából a “két hónap és talán lesz víz meg fűtés” országa lettünk! De ettől még ők valóban elégedettek lehetnek!

  A többség egyszerűen fél! Mert nem mer változtatni, mert már nem hisz senkiben és semmiben. Meg tudom érteni őket…

  Alternatíva… Nincs olyan! Pont ettől lesz ez az egész szar olyan iszonyatosan bűzlő és undorító! Mindenki tudja, hogy szar ez így, hogy nem helyes, de nincs jobb, nincs más, nincs senki, aki legalább egy kicsit “jelölt lenne”!
  És nem is lesz, mert amint valaki erre esélyes lenne, abban a pillanatban “kicsinálják”! Emberileg, lelkileg… őt is, a családját is… Kinek hiányzik ez?!?

  Marad a biztonsági őr hatalma, aki utasítja a rendőrt, bántalmazza a képviselőt, de teheti, mert a nyelve (és a feje) pont jó fenékben van! Neki még a portás, a takarítónő, vagy a házmester se mondhatja meg, mit tegyen…

  De legalább: ők is az elégedettek táborát gyarapítják…

   

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük